Zwembad winterklaar maken

Wat doet u met uw zwembad als het seizoen erop zit? Het is erg belangrijk om het bassin eens na te lopen op lekkages, de bladeren uit het bad te verwijderen en de installatie te controleren. Alles wat je moet weten over uw zwembad winterklaar maken leest u op Zwembadplein. Uiteraard kunt u ook contact met ons of onze partners opnemen voor tips en persoonlijk advies.

Zwembadinstallatie

Het spreekt voor zich dat u uw zwembadinstallatie vorstvrij maakt. U voorkomt hiermee dat onderdelen en leidingen stuk vriezen. Alle waterhoudende delen die boven de vorstgrens liggen (minder dan ca. 70 cm onder het maaiveld), tapt u af. Evenals het filtersysteem.

Het bad zelf pompt u leeg totdat skimmers en inspuiters vrij liggen. Deze dopt u met pluggen af.

De buizen pompt u leeg. Het water dat in het bad gaat overwinteren, staat zeker 6 maanden stil. Het loont de moeite om nu al dit water de nodige zorg te geven en uw zwembad tijdig winterklaar te maken. Dat scheelt u in de lente extra werk.

Lamellenafdekking

Heeft u een lamellenafdekking? Verwijder de herfstbladeren, rol ‘m op en dek uw bad af met een winternet. Zo houdt u uw bad vrij van bladeren. Laat deze drogen, zet ‘m goed in de talkpoeder en berg deze op in zwart plastic.

Overige tips voor het winterklaar maken van uw zwembad

Graag geven we u de volgende overige tips:

 • Zuig grof vuil van de bodem en loos het eventueel direct op het riool.
 • Laat uw filter goed terugspoelen, minstens 10 minuten.
 • Pomp het water uit het bad tot ca. 20 cm onder de inlaat en verwijder de vetrand met Aqua Easy reiniger.
 • Vervolgens tapt u pomp en filter af. De aftappers laat u open. U zet de filterketel open en u verwijdert het deksel. Pomp en filter kunnen drogen.
 • Filterzand dat ouder is dan 5 jaar kunt u vervangen, bij voorkeur door het AFM filtermedium.
 • Heeft u een horizontaal gemonteerde drukmeter? Draai deze los en laat ’m leeglopen. U voorkomt hiermee bevriezen.
 • Leidingen waarin water kan blijven staan, tapt u eveneens af. Ook cv-leidingen en installaties voor zonne-energie. De aftappers laat u open staan.

Aqua easy overwinteringspakket

Uw zwembadwater houdt u in topconditie door het Aqua Easy overwinteringspakket toe te voegen. Dit is een speciaal pakket waterbehandelingsproducten. De expansie van ijsvorming vangt u op d.m.v. zogenaamde winterdrijvers. Deze worden in een diagonale lijn in het badwater geplaatst zodat ijsschotsen geen schade aan het zwembad kunnen toebrengen.

 Tips voor tijdens de winter

 • In de herfst heeft u alle gelegenheid om uw installatie te laten controleren en te onderhouden.
 • Controleer tussentijds het waterniveau. Door veel regen kan het water hoog stijgen. Overtollig water kunt u met een dompelpomp afvoeren naar het riool.
 • IJs mag u nooit kapot slaan. Het kan uw bad beschadigen.
 • Vanzelfsprekend bewaart u uw voorraad waterbehandelingsproducten op een droge, veilige en vorstvrije plaats.

Uiteraard kunt u ook altijd terecht bij uw zwembadbouwer voor het winterklaar maken van uw zwembad of persoonlijk advies.

Lees meer over: