Solarlamellen

Wie geen extreme eisen stelt, heeft voldoende aan een solarlamel-afdekking. Dit is een vorm van zwembadverwarming die opgenomen is in de afdekking van het zwembad en verwarmt het zwembad dus wanneer het niet in gebruik is. Solarlamellen houden niet alleen de temperatuur van het water vast, ze verwarmen het water ook door optimaal gebruik te maken van de kracht van de zon. Solarlamellen hebben een transparante bovenlaag en een zwarte onderzijde die – wanneer de afdekking gesloten is – de warmte opneemt, vasthoudt en afgeeft aan het water. AquaDeck solarlamellen zijn verkrijgbaar in pvc of polycarbonaat.

Polycarbonaat of pvc?

Solarlamellen stellen extreem hoge eisen aan de kwaliteit en de uv-bestendigheid van met name de transparante kunststof. De inbouwdiepte en de gekozen nisconstructie hebben invloed op de levensduur van de lamellen. Vraag uw zwembadbouwer daarom om advies. Bij diepe plaatsing, gebieden met hoge uv-belasting of hoge veiligheidseisen zijn polycarbonaat lamellen een goede keuze.

Polycarbonaat lamellen zijn veel slagvaster dan die van pvc. Door het toepassen van polycarbonaat lamellen kan schade, veroorzaakt door bijvoorbeeld vallende eikeltjes of hagel, worden voorkomen.

Polycarbonaat zal net als pvc zichtbaar verouderen. De transparante kleur van de bovenlaag wordt in de loop der jaren minder helder en dus minder mooi. Dit heeft echter, in tegenstelling tot bij de pvc lamellen, geen invloed op de mechanische sterkte van het polycarbonaat.

Een laatste voordeel van Polycarbonaat ten opzichte van PVC lamellen is dat Polycarbonaat lamellen tegen vele hogere temperaturen bestemd zijn, waardoor de kans kleiner is dat ze vervormen. Veel mensen met een vakantiehuis in bijvoorbeeld Zuid-Europa kiezen er dan ook voor polycarbonaat lamellen te nemen, in plaats van de PVC lamellen die minder goed bestand zijn tegen extreme hitte.

Liever een andere verwarmingsbron dan solarlamellen? Bekijk dan de overige producten die uw zwembad kunnen verwarmen zoals warmtepompen en/of zonnecollectoren.