Zonnecollectoren

Onder het motto ‘alles wat we besparen met zonne-energie is meegenomen’, kiezen steeds meer mensen voor zonnecollectoren voor hun zwembad. Het systeem is simpel: zwembadwater loopt door de zonnecollectoren. De zonnewarmte wordt door de zonnecollector geabsorbeerd en afgegeven aan het water. Van elke zonnestraal wordt dus optimaal geprofiteerd. Zelfs als het bewolkt is, want ook dan schijnt de zon. Dit zonlicht is weliswaar diffuus, maar toch nog voldoende krachtig om het zwembadwater te verwarmen. Helemaal in de zomer. In het voor- en najaar levert de zon minder warmte, maar door voldoende collectoren te plaatsen wordt ook dan het water heel aangenaam van temperatuur.

De juiste zonnecollectoren voor uw zwembad

Er zijn zwembad zonnecollectoren voor schuine en voor platte daken. Vaak zijn het platen met een buizen- of kanalenstelsel. Hoe dunner de buisjes, hoe groter de warmteoverdracht. Het is wel belangrijk om naast de zonnecollectoren een goede afdekking te gebruiken, anders koelt het water ’s nachts te veel af en dat is natuurlijk zonde. Uw zwembadbouwer kan precies de perfecte verhouding tussen collectoroppervlak en wateroppervlak voor u uitrekenen, zodat u optimaal van de capaciteit profiteert.

Glascollectoren

Een ander systeem op basis van zonne-energie bestaat uit glascollectoren. Het verhaal doet de ronde dat deze een veel hoger rendement opleveren dan ‘gewone’ polypropyleen of HDPE collectoren. Dat mag worden genuanceerd. Het is namelijk een duur systeem en wanneer je de investering afzet tegen de opbrengst, is het verschil in rendement al aanzienlijk kleiner. Dat geldt overigens niet voor de situaties waarin de watertemperatuur continu hoog moet zijn. Glascollectoren hebben een warmte-opslagmedium nodig én een warmtewisselaar. Het kan een oplossing zijn voor wie de verwarming van het huis en het zwembad wil combineren.

Lees meer informatie over zwembadverwarming op deze pagina’s: