Warmtepomp zwembad

Het water van een (binnen)zwembad kan worden verwarmd door een warmtepomp; een elektrisch apparaat dat warmte afgeeft aan het water. Hoe? Vergelijk het met een koelkast. Die maakt kou door warmte aan voedingsmiddelen te onttrekken en die warmte af te voeren naar de buitenlucht. Een warmtepomp voor een zwembad onttrekt op een vergelijkbare manier warmte aan de buitenlucht en voegt die vervolgens toe aan uw zwembadwater.

Duurzaam en efficiënt verwarmen met een warmtepomp

Het verwarmen van zwembadwater met een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier van verwarmen, omdat er geen schadelijke gassen worden uitgestoten in tegenstelling tot stoken op gas via een cv-ketel. Tegenover een minimaal verbruik staat een maximaal rendement, zeer efficiënt dus!

Nu horen we u denken: zo’n dergelijke pomp verbruikt toch ook stroom? Dat klopt. Maar voor elke kW die zo’n pomp verbruikt wordt gemiddeld vier tot vijf kW afgegeven aan uw zwembad en verbruiken dus veel minder energie dan dat ze opleveren. Dat komt doordat ze de warmte slechts voor een klein deel uit stroom genereren. Het overgrote deel komt uit de (gratis!) buitenlucht die om de pomp heen hangt.

Het kiezen van de warmtepomp voor uw zwembad

Bij een warmtepomp is het rendement een belangrijk aandachtspunt. Uw zwembadbouwer kan u helpen bij het berekenen van de juiste capaciteit op basis van de COP-waarde (Coëfficiënt of Performance) die de verhouding tussen de opgenomen energie en de warmte-opbrengst uitdrukt. Het allerbelangrijkst is dat de pomp die u kiest voldoende vermogen heeft. Een groot zwembad vraagt immers meer vermogen van uw pomp dan een klein zwembad.

Daarnaast is het geluid van een warmtepomp vrijwel gelijk aan dat van een koelkast. Een belangrijk aandachtspunt dus, want de ene pomp is aanmerkelijk stiller dan de andere.

Wilt u meer weten over het duurzaam en efficiënt verwarmen van uw zwembad? Kijk dan eens op de onderstaande pagina’s, kom naar onze showroom voor demonstraties of neem direct contact op met een van onze zwembadbouwers.