Zwembadverwarming

De verwarming van uw zwembad, iets om heel goed om over na te denken. Noodzakelijk is een verwarmingsinstallatie niet, aangenaam is een verwarmd zwembad wel. Sommige systemen moeten bij de aanleg van een zwembad worden geïnstalleerd, anderen kunnen later nog worden ingebouwd. Goed dus om bij de aanschaf van het bad alvast na te denken over zwembadverwarming. De verwarming moet passen bij hoe u uw zwembad gaat gebruiken. Het is voor u vooral een overweging of u zelf altijd de regie wilt hebben over uw zwembad of dat u de omstandigheden haar werk laat doen. Wilt u advies op maat over zwembadverwarming? Neem dan contact op met een van onze partners.

Zwembadverwarming op zonne-energie

De goedkoopste en energievriendelijkste manier van zwembadverwarming is door middel van de zon. Wachten op mooi weer en de natuur doet de rest. Hebt u minder geduld? Dan kiest u voor een verwarmingsinstallatie, waarbij overigens steeds vaker gebruik wordt gemaakt van zonne-energie.

Verwarming van uw binnenzwembad

Een binnenzwembad wordt altijd verwarmd. Niet alleen het water in het zwembad, maar ook de ruimte zelf om waterverlies te beperken. Wist u bijvoorbeeld dat er bij een binnenzwembad van dertig vierkante meter tot honderd liter water per dag verdampt? Dat loopt op naar mate de temperatuur van de ruimte verschilt met de temperatuur van het water.

Het verwarmen van zowel de ruimte als het zwembadwater vraagt om een bepaalde capaciteit van de centrale verwarmingsinstallatie. In de meeste gevallen is een aparte installatie – exclusief voor het binnenbad – de beste oplossing. De installatie bestaat uit een ‘gewone’ cv-ketel die de ruimte verwarmt en een warmtewisselaar. Die warmtewisselaar zorgt er voor dat dezelfde cv-ketel ook het zwemwater kan verwarmen. Ook buitenbaden kunnen meedraaien op het cv-systeem. Vaak heeft de bestaande cv-ketel voldoende capaciteit om het water te verwarmen en kan de boel vrij simpel worden aangesloten. Voorwaarde is wel dat dit meteen bij aanleg van het zwembad gebeurt. Dat geldt ook als er wel een speciale cv-ketel voor het buitenbad wordt geïnstalleerd. Het voordeel daarvan is dat u er een buitendouche (met warm water) op aan kunt sluiten.

Warmtepomp

Met een warmtepomp bent u in staat om uw zwembad zo energiezuinig mogelijk te verwarmen. Hij wint namelijk zoveel mogelijk warmte en zorgt er tegelijkertijd voor dat er geen warmte verloren gaat zodat de zwembadverwarming zo efficiënt mogelijk is. Hoe een warmtepomp precies werkt kunt u lezen op onze website.

Behalve deze mogelijkheid zijn er drie andere manieren voor zwembadverwarming: