Zwembadafdekking

Een zwembad is pas af, als er sprake is van een kwalitatieve afwerking naar eigen smaak. Daar hoort natuurlijk ook een passende zwembadafdekking bij. Eigenlijk kan een zwembad niet zonder afdekking, om meerdere redenen die we u graag uitleggen op deze pagina. Lees ook alle informatie over het vervangen van uw lamellenafdekking op onze website. Voor persoonlijk advies kunt u terecht bij een van onze bouwers van zwembaden.

De voordelen van zwembadafdekking

Minder energieverbruik

Een afgedekt bad houdt de warmte veel beter vast, waardoor het water minder snel afkoelt. Dat scheelt energie en dus kosten.

Wist u dat 1 liter water niet minder dan 540 kcal aan energie nodig heeft om te verdampen? En dat u met een zwembadafdekking wel 80 tot 85 procent van de verdamping kunt voorkomen? Het verhaal is simpel: verdamping betekent afkoeling en dus energieverlies.

Vergelijk het maar met een huis: een goed geïsoleerd huis houdt de warmte vast waardoor u minder hoeft te stoken om een aangename temperatuur te bereiken en te behouden. Een afdekking is duur, maar levert dus wel een enorme energiebesparing op. En helemaal wanneer u kiest voor Aquadeck solarlamellen. Die houden niet alleen de temperatuur van het water vast, ze verwarmen het water ook door optimaal gebruik te maken van de kracht van de zon. Daardoor zijn ze alleen geschikt voor buitenbaden.

Minder troep in het zwembad

Blaadjes, twijgjes… er waait en valt van alles in het water. Tenzij u het water afdekt.

Minder algen

Een afgedekt bad absorbeert minder licht, waardoor algengroei minder kans krijgt.

Minder chemicaliën

Met het zwemwater verdampen ook chemicaliën. Een zwembadafdekking voorkomt verdamping, dat scheelt dus chemicaliën. Ook een binnenbad is beter af met een afdekking. Die gaat immers verdamping tegen en hoe minder verdamping, hoe beter. Want minder verdamping betekent minder vocht dat moet worden afgevoerd door de ontvochtigingsinstallatie. En dat scheelt energie.

Zwembadafdekkingen zijn er in allerlei soorten en maten. Van een simpel bladernet tot volautomatische Aquadeck lamellenafdekkingen. Er zijn ook afdekkingen die niet alleen de temperatuur lang vasthouden, maar bovendien het water verwarmen. Een aantal afdekkingen heeft daarnaast nog een belangrijke functie: veiligheid. In plaats van in het water vallen kinderen en huisdieren op het dek, dat hun gewicht met gemak kan dragen.

Wanneer u een keuze gaat maken voor het soort zwembadafdekking, zullen er vijf factoren zijn die uw keuze beïnvloeden. Het materiaal van de zwembadafdekking, de bediening en natuurlijk het soort zwembad waar de afdekking voor bedoeld is. 

Soorten zwembadafdekking

Uitgaande van een kwalitatieve afdekking voor meerdere jaren maken we een onderscheid tussen schuimdekens (Ecodeck en Thermodeck) en een pvc/polycarbonaat lamellenafdekking (Aquadeck).

Schuimdekens

PE schuimdekens zoals het Eco- en Thermodeck drijven op het water en hebben een isolerende werking. Deze afdekkingen bestaan uit een lichtgewicht deken van PE-schuim met een beschermende toplaag en fraaie afwerking.

Het verschil tussen een Eco- en Thermodeck is dat een Thermodeck wat dikker is qua materiaal en is voorzien van een toplaag met een wat hogere kwaliteit en dus langere levensduur.

Lamellenafdekkingen

EcoDeck en ThermoDeck zijn zwembadafdekkingen die te vergelijken zijn met een deken die over het water schuift en blijft drijven.

Aquadeck lamellenafdekkingen bestaan uit lamellen die aan elkaar geklikt worden en zo een geheel vormen. Op die manier wordt het wateroppervlak geheel afgedekt.

Aquadeck lamellen worden standaard vervaardigd uit een hoogwaardige pvc kunststof of het uiterst sterke polycarbonaat. Dit materiaal houdt de temperatuur van het water perfect vast. Aquadeck solarlamellen houden niet alleen de temperatuur van het water vast, ze verwarmen het ook door optimaal gebruik te maken van de kracht van de zon. Solarlamellen hebben een transparante bovenlaag en een zwarte onderzijde die in de zon warm wordt. Deze warmte wordt afgegeven aan het circulerende water onder de drijvende lamel.

Een lamellenafdekking en alg, een niet altijd te voorkomen combinatie, vooral bij solar- en transparante lamellen. Omdat normale solarprofielen vaak geen bescherming bieden tegen warmte en licht, de factoren voor algengroei, kan algenvorming ook niet voorkomen worden. Echter er is een oplossing, het unieke gepatenteerde Polycarbonaat anti-alg profiel. Dat houdt in dat de bovenkant van het scharnier zwart is, hetgeen lichtinval op het geschakelde profiel voorkomt.

Ook zijn er lamellen leverbaar met een fraaie ‘aluminium’ look, specifiek ontwikkeld om condens in de lamel minder zichtbaar te maken.

Polycarbonaat of pvc?

Lamellen kunnen – afhankelijk van uw zwembad – op meerdere manieren worden gemonteerd. En de manier van plaatsing is van invloed op de levensduur.

Net als het weer en – raar maar waar – de natuurlijke omgeving rondom het zwembad. Staan er veel eiken, dan vallen er eikels op de afdekking en zijn polycarbonaat lamellen een goede keuze. Want polycarbonaat is een slagvaster materiaal dan pvc. Ligt uw zwembad de hele dag in de zon? Ook dan zal uw zwembadbouwer waarschijnlijk polycarbonaat lamellen adviseren. Toch zal polycarbonaat net als pvc zichtbaar verouderen. De transparante kleur van de bovenlaag wordt in de loop der jaren minder helder en dus minder mooi. Dit heeft echter, in tegenstelling tot bij de pvc lamellen, geen invloed op de mechanische sterkte.

In Zuid-Europese landen zoals Frankrijk en Spanje worden vrijwel uitsluitend polycarbonaat lamellen toegepast, want pvc lamellen houden het daar door de enorme UV-belasting minder lang vol.

Oprolsysteem voor de afdekking

Voor beide type schuimdekens zijn diverse rolsystemen ontwikkeld, die op de rand van het zwembad kunnen worden gemonteerd, vast of mobiel. Het onder water oprollen van deze dekens is niet mogelijk.

Aquadeck voor lamellenafdekkingen kent meerdere rolsystemen, onder te verdelen in twee groepen: ingebouwd of bovengronds.

Welk systeem u kiest hangt nauw samen met het type zwembad, het te besteden budget en welke oplossing u het mooist vindt. Wenst u een ingebouwd rolsysteem, dan zal daar bij de bouw van het zwembad rekening mee moeten worden gehouden. Een andere optie is een bovengronds oprolsysteem, dat op bijna elk type bad kan worden toegepast.

Het nadeel van een bovengronds systeem is dat het altijd zichtbaar is. Door middel van een motor worden de lamellen op- of afgerold. Afhankelijk van de badafmetingen en inbouwdiepte kan uw zwembadbouwer de benodigde capaciteit van de buismotor berekenen.

Bedieningsgemak

Bij de schuimdekens kunt u kiezen voor een handslinger waar u de afdekking makkelijk mee bedient, zonder dat het veel kracht kost. Nog makkelijker is het op- en afrollen door middel van motoraandrijving met afstandsbediening.

Omdat schuimdekens niet stijf zijn, zal de afdekking bij het op- en afrollen moeten worden begeleid. Dit kan door middel van het meegeleverde trekkoord.

Een lamellenafdekking is een volledig automatische zwembadafdekking. Een kwestie van een sleutel omdraaien, klaar. Nog makkelijker gaat het met de afstandsbediening.

Soort zwembad

Door de afwerking met opgelaste stroken zijn de schuimdekens alleen geschikt voor rechthoekige zwembaden. Indien sprake van andere vormen (rond, ovaal of trap) dan rekening te houden met kleine afwijkingen in afwerking.

Lamellenafdekkkingen worden op maat gemaakt. Ronde hoeken, uitsparingen en trappen vormen geen probleem. De standaard Aquadeck rolsystemen worden geplaatst op of in een rechte zijde van het bad. Hierdoor is het niet altijd mogelijk een vrije-vorm-bad volledig af te dekken.

Functie

EcoDeck is de meest basic afdekking, maar wel een die bijzonder goed isoleert. Met EcoDeck verminderen de energiekosten van een buitenbad met 50 tot 80%. EcoDeck is geschikt voor binnen en buitenbaden.

Met ThermoDeck verminderen de energiekosten van een buitenbad met 50 tot 80%. ThermoDeck is geschikt voor binnen- en buitenbaden.

Aquadeck lamellen verminderen de verwarmingskosten met 50 tot 80%. Met solarlamellen verwarmt u het zwembad op zo’n efficiënte manier dat bijverwarmen niet altijd nodig is. Het werkt als volgt: de solarlamellen vangen de warmte van de zon op en geven die af aan het zwemwater. Zo simpel is het. Wie kiest voor een lamellen, kiest naast energiebesparing voor veiligheid, omdat de lamellen een hoog drijfniveau hebben. Ze moeten dan wel aan de badrand gefixeerd worden of er moet een zogenoemde oplegrand worden aangebracht waar de lamellen op kunnen rusten.

Bij Polyfaser polyester baden zijn oplegranden standaard, bij bouwkundige zwembaden kan een RVS handrail worden geïnstalleerd.

Wilt u meer informatie over zwembadafdekkingen? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak voor een bezoek aan de showroom. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met een van onze partners, wanneer u een gericht advies wilt voor uw situatie.