Ontvochtigen

Een binnenzwembad kan niet zonder ontvochtigingsinstallatie. Want de luchtvochtigheid kan er zomaar oplopen tot 95 procent. Immers, water verdampt en als dat vocht niet op de juiste manier wordt afgevoerd, ontstaat condens met alle nadelige gevolgen van dien. U ziet sneller schimmelvorming, u krijgt eerder last van beslagen ramen en er is een grotere kans op roest. Dat kan de constructie aantasten, waardoor bijvoorbeeld problemen met de kozijnen en het glas kunnen ontstaan; ook de spullen die in de ruimte staan blijven minder lang mooi.

In theorie is het simpel: hoe warmer het zwemwater en hoe lager de temperatuur van de ruimte, des te meer water er verdampt en des te vochtiger het klimaat in de ruimte wordt. En des te meer vocht er dus zal moeten worden afgevoerd. In de praktijk kunnen we niet zoveel met die theorie, want de een zwemt het liefst in koel water, de ander prefereert tropische temperaturen op de kant. En dat maakt het ingewikkeld. Gelukkig is daar iets op gevonden: de RV-waarde, een praktische standaard voor het bepalen van de optimale afstemming tussen de watertemperatuur, de temperatuur van de ruimte en de luchtvochtigheid. RV staat voor relatieve vochtigheid. Een RV-waarde tussen 50 en 65 procent geldt als ideaal.

Ontvochtigingstoestellen

Voor een aangename RV-waarde zijn dampremmende voorzieningen noodzakelijk. Dat kunnen bouwkundige toepassingen zijn, bijvoorbeeld het aanbrengen van speciale materialen in de wanden en plafonds, maar ook een luchtontvochtigingssysteem is erg belangrijk. Dat systeem moet op de specifieke situatie worden afgestemd.

Er zijn drie systemen waarmee u kunt ontvochtigen. Wie kiest voor een systeem dat op luchtkanalen wordt aangesloten, is meestal het beste af: het meeste comfort en geen last van hinderlijke luchtstromen of lawaai. U kunt bovendien zelf bepalen waarheen de lucht wordt afgevoerd. Ook kunt u er frisse lucht van buiten mee aanzuigen en een onderdruk in de ruimte creëren, zodat er geen zwembadlucht in de aangrenzende ruimten komt.

Dan zijn er nog ontvochtigingstoestellen die je in de ruimte plaatst én je hebt toestellen die achter een muur hangen en via roosters hun werk doen. Uw zwembadbouwer kan u precies vertellen welk systeem het meest geschikt is in uw situatie, om de RV-waarde optimaal te houden. Het is en blijft namelijk een kwestie van maatwerk.

Warmte recyclen

Ontvochtigers werken als een warmtepomp: de energie die vrijkomt bij het ontvochtigen, wordt als warmte teruggegeven aan de ruimte. U kunt met de vrijgekomen warmte ook het water in het zwembad verwarmen, maar dan moet u een warmtewisselaar laten inbouwen. Wilt u ook de zwembadruimte (gedeeltelijk) verwarmen, dan kunt u een warmwaterbatterij laten inbouwen die op de cv-installatie wordt aangesloten. Dat scheelt in de stookkosten.