Zwembad in de tuin

Denkt u aan een zwembad in de tuin? Dan heeft u vast de nodige vragen. Uiteraard heeft u ruimte nodig in de tuin om het zwembad te kunnen plaatsen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden voor het plaatsen van een zwembad in een kleinere tuin. Voor uitgebreid advies en inspiratie komt u naar onze showroom waar wij u tevens kunnen doorverwijzen naar een zwembadbouwer die uw droom zwembad in de tuin waar kan maken.

Ligging

De ligging van een zwembad in de tuin kan bijdragen aan een lager energieverbruik en moet zorgvuldig gekozen worden. Uw zwembadbouwer kan u adviseren over de meest geschikte plaats in uw tuin voor de aanleg van een zwembad. Dat is ideaal gezien een beschutte, zonnige plek, die niet direct gelegen is onder een bladverliezende boom.

Invloed van de wind

In het zwembad ontstaat een natuurlijke stroming door de waterpomp richting de skimmer. Alle bladeren die in het water vallen worden door deze stroming naar de skimmer geleid en afgevoerd. Als de wind met de stroming mee blaast worden de bladeren sneller afgevoerd. Echter is het niet voordelig om een zwembad in de wind te plaatsen, aangezien de wind snel kan draaien en het ervoor zorgt dat het zwembadwater sneller afkoelt. Om zo min mogelijk warmte te verliezen is het dus verstandig om het zwembad in de tuin zoveel mogelijk uit te wind te plaatsen.

Ondergrond

Na het kiezen van de ideale ligging, is het tijd voor de fundering van het zwembad. Als u kiest voor een ingegraven zwembad in de tuin moet er uiteraard eerst een deel van de grond worden afgegraven, voordat er een betonlaag kan worden gestort die voor stabiliteit zorgt. De samenstelling van de ondergrond en de hoogte van het grondwater speelt hierin een grote rol. Het is belangrijk om te weten dat in principe elke ondergrond geschikt is om een zwembad aan te leggen. Echter heeft de ene ondergrond wel meer voorbereiding nodig om hem geschikt te maken voor de aanleg van een zwembad in de tuin dan de ander. Uw zwembadbouwer kan u hierin uitstekend informeren. Hij weet bijvoorbeeld hoe hoog het grondwater staat in uw regio en of het nodig is om een bronbemaling te plaatsen. De bronbemaling zorgt ervoor dat het grondwater gedeeltelijk wordt afgevoerd zodat de grond geschikt is voor het dragen van een zwembad.

Nadat de grond is afgegraven moet hij stabiel worden gemaakt door middel van het storten van een laag beton. De dikte van deze laag is afhankelijk van verschillende omstandigheden en zorgt ervoor dat het zwembad niet in de tuin zakt.

Plaats machinekamer

Bij een zwembad in de tuin hoort allerlei apparatuur om het zwembadwater in optimale conditie te houden. Denk bijvoorbeeld aan een pompinstallatie en een warmteregelaar. Deze apparatuur neemt ongeveer 2,5 m2 in beslag en deze kunt u het beste in een vocht- en vorstvrije ruimte plaatsen. Een poolhouse is ideaal, maar een geïsoleerde garage, schuur of tuinhuis kan ook geschikt zijn. Overigens is de afstand tussen de ingerichte machinekamer en het zwembad niet van belang, aangezien er pvc leidingen worden gelegd die elke afstand kunnen overbruggen. Hierdoor kan de afstand tussen de machinekamer en het zwembad in de tuin wel 25 meter bedragen!

Seizoenswisselingen

Anders dan bij een binnenzwembad heeft het zwembad in de tuin te maken met seizoenswisselingen en dat vraagt om het nodige onderhoud. Zo moet een zwembad voordat de herfst begint al winterklaar gemaakt worden. Dat houdt onder meer in dat er een winterafdekking geplaatst wordt in de vorm van een net of een zeil om de bladeren op te vangen, dat het zwembadwater tot onder de skimmers afgevoerd wordt en de leidingen worden afgedopt. Dat is nodig om te voorkomen dat de leidingen springen tijdens de vorstperiode omdat er nog water in de leidingen zit. Wilt u meer weten over het winterklaar maken van uw zwembad in de tuin? Kijk dan eens op onze speciale pagina vol informatie over het winterklaar maken van een zwembad of kom langs in onze showroom. Vanzelfsprekend kunnen wij u ook alles vertellen over het zomerklaar maken van uw zwembad in de tuin en de benodigde onderhoud tijdens de zwemperiode van het jaar. Dan kunt u, wanneer het lekker weer is, weer optimaal genieten van uw zwembad in de tuin. Het winter- of zomerklaar maken van uw zwembad kunt u ook overlaten aan uw zwembadbouwer waardoor u er zelf geen omkijken naar heeft.