Zwembadwater melkachtig

Troebel, melkachtig zwembadwater ontstaat door een onjuiste waterbalans of de aanwezigheid van aluminium in het water. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een onjuiste pH waarde. Hoe voorkomt u melkachtig water en hoe kunt u uw zwembadwater weer helder maken? Wij helpen u graag.

Hoe ontstaat melkachtig zwembadwater?

Troebel melkachtig zwembadwater is vaak te wijten aan een verkeerde balans in het water. Het water kan namelijk pas helder zijn wanneer de waterkwaliteit in orde is. Een verstoorde balans kan worden veroorzaakt worden door drie verschillende zaken, namelijk het overmatig gebruik van vlokmiddel, een aluminum onderdeel in het water of een onjuiste pH waarde. Een plotse onweersbui kan er ook voor zorgen dat de waterkwaliteit verslechtert.

Hoe voorkom je dit?

Zodra u veel gebruik maakt van uw zwembad is het belangrijk om het water goed te onderhouden. In het zwemseizoen betekent dit iedere dag. Hierdoor voorkomt u troebel of melkachtig zwembadwater. Wij geven u enkele tips om melkachtig zwembadwater te voorkomen.

Test geregeld uw zwembadwater

Het is belangrijk om het zwembadwater geregeld te testen met een goede tester. In de zomer moet u dit zeker 1 tot 2 keer per dag doen. Middels deze tester meet je de waterbalans. De juiste chloor en pH waarde zorgen er namelijk voor dat het zwembadwater goed gedesinfecteerd is en er schoon en helder uit ziet. Aan de hand van de resultaten kunt u de juiste chemicaliën toevoegen.

Laat de aanwezige pop of filterinstallatie constant draaien

Om het zwembad in een goede conditie te houden is het belangrijk om een goede zwembad filterinstallatie te hebben. Daarnaast is het belangrijk om de zwembadpomp zelf ook veelvuldig schoon te maken.

Voorkom overmatig gebruik van vlokmiddel

Vlokmiddel wordt gebruikt voor het binden van vuil in de vorm van vlokken in het zwembad. Zodra u bijvoorbeeld last heeft van groen of bruin zwembadwater, wordt er geadviseerd om vloktabletten in de skimmermand te leggen. Gebruikt u dit echter niet te veel, dat zorgt er juist voor dat u melkachtig zwembadwater krijgt.

Dek zwembad goed af

U kunt het beste het zwembad afdekken wanneer deze niet in gebruik is. Voeg dan ook elke 5-7 dagen anti-alg aan het water toe.

Stappenplan om melkachtig water helder te maken

Gelukkig kunt u melkachtig zwembadwater op een eenvoudige manier weer helder maken. Dit zal wel enkele dagen in beslag nemen. U versnelt het proces door een continue filtering van het zwembadwater. Volg de onderstaande stappen:

  1. Allereerst is het belangrijk om de pH waarde te testen. Deze zou tussen de 6,8 en 7,8 moeten schommelen. Als dit niet het geval is moet de pH waarde hersteld worden door het gebruik van pH-minus of pH-plus.
  2. Check of de chloorwaardes correct zijn. Voer een chloorshock uit zodra dit niet het geval is. De chloorwaarde moet zich daarna tussen de 1 en 2 ppm bevinden. Wees voorzichtig met het toevoegen van chloor. Te veel chloor kan er namelijk voor zorgen dat u een averechts effect veroorzaakt of schade aanricht.
  3. Zorg voor een continue filtering en controleer vervolgens dagelijks de waardes van uw zwembad. Zodra er te veel vlokmiddel is gebruikt kunt u er ook voor kiezen om de installatie geheel stop te zetten. Het vlokmiddel zakt dan naar de bodem, waardoor u het weg kan zuigen met een speciale zwembad stofzuiger.

Constateert u dat er een aluminium onderdeel in het water ligt? Haal deze dan zo snel mogelijk uit het water en laat de filterpomp het zwembad 10 minuten spoelen. Controleer vervolgens geregeld of de waterbalans hersteld is.