Temperatuur zwembad

Voor een privézwembad ligt de ideale temperatuur tussen de 25°C en 27°C. De temperatuur van uw zwembad bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer algen en bacteriën en hoe meer huidvetten er loslaten. Cosmetica als make-up, bodylotion en gel komt eveneens in het water terecht en tast de kwaliteit van het zwemwater aan. De zwembad temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht, de verdamping en het uitgassen van het chloor.

Temperatuur van een binnenzwembad

Bij binnenzwembaden is het belangrijk dat de temperatuur van de ruimte en de temperatuur van het zwemwater zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Zo beperkt u de hoeveelheid water dat verdampt. Voorkomen gaat haast niet, bij een binnenzwembad van 30m2 verdampt er gemiddeld per dag 100 liter water! Het verschil in temperatuur tussen de ruimte en het zwemwater zou niet kleiner dan 3°C moeten zijn.

Temperatuur van een buitenzwembad

Buitenzwembaden hebben niet alleen meer last van algengroei, maar ook meer last van beestjes en muggenlarven in het zwembad. Muggen leggen het liefst eitjes in warm, stilstaand water en wanneer het chloorpeil van een zwembad niet op orde is, dient het vaak als kraamkamer voor de larven van de muggen. Op onze website leest u hoe u het beste muggenlarven in uw buitenzwembad kunt bestrijden en voorkomen.

Duurzame zwembadverwarming

Niet iedereen beschikt over zwembadverwarming in een buitenzwembad. Om niet teveel grijze energie te gebruiken en het zwembad toch op temperatuur te houden, zijn er een hoop duurzame oplossingen op de markt. Neem nou een zwembadafdekking met solarlamellen. Deze gebruiken de warmte van de zon om het zwembadwater te verwarmen.

Daarnaast kun je ook zonnecollectoren laten plaatsen voor het verwarmen van het zwembad. Deze oplossing maakt net als de solarlamellen gebruik van zonne-energie om de temperatuur van het zwembad op peil te houden.

Lees meer over: