Muggenlarven in zwembad

Ziet u kleine rode wormpjes in uw zwembad drijven? Dat zijn waarschijnlijk muggenlarven die uit de eitjes zijn gekropen die muggen in het warme water hebben gelegd. Muggen hebben een voorkeur voor warm water, aangezien de kans dat hun eitjes uitkomen groter is in water met een prettige temperatuur.

Hoe bestrijd ik muggenlarven in mijn zwembad?

De muggenlarven in uw zwembad zijn ongevaarlijk, maar het is natuurlijk niet prettig zwemmen. De rode wormpjes en andere beestjes in het water kunt u het beste bestrijden door het chloorpeil van het zwembad optimaal te houden of om een instelling aan uw pomp/filter installatie te wijzigen.

Muggenlarven in zwembad bestrijden met chloor

Muggenlarven kunnen niet overleven in zwemwater met een gezonde hoeveelheid chloor erin. Het is daarom belangrijk dat u deze waardes eerst test.

De hoeveelheid chloor in een zwembad wordt bepaald door drie waarden: de totale chloorwaarde, de gebonden chloorwaarde en de vrije chloorwaarde. De gebonden chloorwaarde moet altijd zo laag mogelijk zijn, aangezien dit aangeeft hoeveel niet-actieve chloor het zwembad bevat. Deze waarde ligt idealiter onder 1,0 mg/l., maar het is vooral belangrijk dat deze waarde nooit boven de vrije chloorwaarde komt!

De vrije chloorwaarde is de hoeveelheid actief chloor in uw zwemwater. De waarde ligt tussen de 0,5 en 1,0 mg/l. voor binnenzwembaden en tussen de 0,5 en 1,5 mg/l voor buitenzwembaden.

De totale chloorwaarde van het zwemwater zou tussen de 0,5 en 2,5 mg/l. moeten liggen, maar dit cijfer alleen geeft weinig inzicht in de werking van het chloor. Daarvoor heb je altijd de andere waardes nodig. Het kan dus zijn dat deze waarde bij uw zwembadwater normaal is, maar dat er iets mis is met de verhouding tussen de hoeveelheid gebonden en vrije chloor.

Hulp nodig bij het testen van de chloorwaardes van uw zwembad? Deze producten in onze webshop helpen u daar graag bij.

Creëer bewegend water

Muggen zoeken voor het leggen van hun eitjes het liefst stilstaand water op. Om te voorkomen dat uw zwembad in aanmerking komt als kraamkamer voor de larven kun u de pomp/filter installatie in bepaalde periodes van het jaar vaker laten draaien, waardoor het water constant in beweging blijft. Muggen leggen na de winter hun eitjes, die na een aantal dagen uitkomen. Aangezien zij dat een aantal keer in het voorjaar herhalen, kunt u het beste in de periode april t/m juli de pomp/filter installatie vaker of continu laten draaien.

Wilt u muggenlarven of andere beestjes in uw zwembad tegengaan? Kom naar de showroom voor een persoonlijk adviesgesprek over onderhoud en het mogelijk automatiseren daarvan. Uiteraard kunt u ook een van onze partners benaderen wanneer u problemen blijft houden met beestjes of muggenlarven in uw zwembad.

Lees hier meer over: