Groen zwembadwater

De kleur van uw zwembadwater zegt iets over de balans van het water. Groen zwembadwater is iets wat u wilt voorkomen, aangezien het vaak een indicatie is van algengroei, slechte desinfectie of een overschot aan cyaanzuur. Zwembadplein legt u graag uit wat de mogelijke oorzaken zijn van de groene kleur van uw zwembadwater en hoe u het water weer helder krijgt.

Algengroei

Het kan zijn dat er algen groeien in uw zwembad die groen zwembadwater veroorzaken. Zomerse temperaturen en veel licht zijn ideale omstandigheden voor algen om te groeien. Ze vermenigvuldigen zich in een rap tempo, zorgen hierdoor voor een groene aanslag aan de wanden van het zwembad en verkleuren het zwembadwater. Groen zwembadwater is geen prettig gezicht, en kan daarnaast zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid. Bovendien veroorzaakt algenafzetting de kans op uitglijden wat gevaarlijke situaties op kan leveren. Het is daarom belangrijk dat u de zwembad algen verwijdert. Dat doet u door de volgende drie stappen te volgen:

Stap 1: meet de pH waarde van uw zwembadwater. Wanneer deze tussen de 7,2 en 7,6 ligt is de pH waarde van het water goed. Als de waardes er buiten liggen is het belangrijk dat u deze eerst herstelt. Dat kan met pH verhogende of verlagende producten.

Stap 2: geef uw zwembadwater een chloorshock. Los 1,8 gram chloorgranulaat op in lauw water per duizend liter water. Een normale chloorwaarde van uw zwembadwater ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Met een chloorshock verhoogt u deze waarde naar 3 ppm/liter. Probeer een tijdje niet te zwemmen in het zwembad na het verhogen van deze chloorwaarde om gezondheidsklachten te vermijden.

Stap 3: u kunt na de chloorshock behandeling anti-alg toevoegen aan uw zwembadwater om nieuwe algenvorming te voorkomen. Voeg per duizend liter water 8 ml anti-alg toe aan het water.

Meer informatie over algen in zwembad leest u op onze site.

Slechte desinfectie

Een andere oorzaak van het groene zwembadwater in uw zwembad is een slechte desinfectie. Het desinfecteren van uw zwembadwater is ontzettend belangrijk. Denkt u maar eens aan alle haren, huidschilfers en zonnebrandcrème die in uw bad achterblijven! Chloor zorgt ervoor dat uw zwembadwater gedesinfecteerd wordt. U moet er dus voor zorgen dat er voldoende chloor in uw zwembadwater aanwezig is. Let wel op dat het chloorgehalte ook weer niet te hoog is, aangezien dat kan leiden tot gezondheidsklachten. U kunt testen of uw zwembadwater het juiste chloorgehalte heeft. Hoe u het chloorgehalte van het water test leest u op onze site. Hier staat ook beschreven hoe u naar de uitslag moet handelen.

Overschot aan cyaanzuur

Cyaanzuur voorkomt dat chloor snel uitgast en daardoor niet meer desinfecteert. Het zit standaard in o.a. chloorgranulaat (Surchloor 60) en chloortabletten (Maxi 90). De normale waarden zijn 20 – 35 p.p.m. Heeft u een overschot aan cyaanzuur gemeten in uw zwembad? Neem dan contact op met uw zwembadbouwer.

Bekijk ook eens deze pagina’s over groen zwembadwater of de balans van uw zwembadwater en download onze folder over waterbehandeling: