Bruin zwembadwater

U wilt natuurlijk dat uw zwembadwater er altijd helder en schoon uit ziet. Het kan echter voorkomen dat u last heeft van bruin zwemwater. Hoe ontstaat dit, hoe kunt het voorkomen en wat moet u er tegen doen? Dit zijn vragen die klanten vaak stellen. Wij helpen u daarom graag vooruit!

Hoe ontstaat bruin zwembadwater?

Bruin zwembadwater kan worden veroorzaakt door twee zaken. Zodra de zwembadwanden en de bodem glibberig aanvoelen, heeft u te maken met bruine alg. Een te hoge watertemperatuur, veel zonlicht en een uit balans geraakte pH waarde kunnen ervoor zorgen dat algen gaan groeien.

Wanneer de wanden niet glibberig aanvoelen, heeft u te maken met een te hoog ijzeroxide niveau. Dit ontstaat doordat ijzer in contact komt met chloor. Dit kan komen doordat u gebruik maakt van grondwater ipv leidingwater. Grondwater bevat namelijk verschillende metalen. Het kan ook voorkomen dat u beide heeft.

Hoe voorkomt u dit?

Zodra u veel gebruik maakt van uw zwembad is het belangrijk om het water goed te onderhouden. In het zwemseizoen betekent dit iedere dag. Wij geven u enkele tips om bruin zwembadwater te voorkomen.

Test geregeld uw zwembadwater
Het is belangrijk om het zwembadwater geregeld te testen met een goede tester. In de zomer moet u dit zeker 1 tot 2 keer per dag doen. Middels deze tester meet u de waterbalans. De juiste chloor en pH waarde zorgen er namelijk voor dat het zwembadwater goed gedesinfecteerd is en het er schoon en helder uit ziet. Aan de hand van de resultaten kunt u de juiste chemicaliën toevoegen.

Gebruik altijd leidingwater
Breng nooit vuil water of grondwater aan in het zwembad. Maak altijd gebruik van leidingwater om ijzeroxide te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de watertemperatuur onder de 28 graden te houden om algengroei te voorkomen.

Actieve algenbestrijding
Zodra u het zwembad niet in gebruik heeft, raden wij aan om iedere 5-7 dagen anti-alg aan het water toe te voegen. Dit zorgt voor een actieve algenbestrijding. Dek daarnaast het zwembad ook af zodat u zonlicht buiten houdt. Dit bevordert namelijk algengroei.

Glad oppervlak
Hoe gladder het oppervlak van uw zwembad, hoe minder algen zich kunnen hechten aan de wanden. U heeft daarom minder snel last van algen met een polyester zwembad dan met een zwembad van ruwere materialen. U zou er dus voor kunnen kiezen om uw zwembad te renoveren.

Stappenplan om uw zwembadwater weer helder te maken

Het is natuurlijk super vervelend als u ziet dat het zwembadwater bruin is zodra u net een frisse duik wil gaan nemen. Gelukkig zijn er voor beide oorzaken een oplossing. Volg de onderstaande stappen en u heeft binnen een paar dagen weer helder en gezond water.

  1. Meet de pH-waarde met behulp van een goede testen. De pH-waarde moet tussen de 6,8 en 7,8 liggen. Is dit niet het geval, herstel de waarde dan door pH-minus of pH-plus toe te voegen.
  2. Bij ijzeroxide moet het zwembad helaas volledig geleegd worden. Er is namelijk geen andere manier om dit uit uw water te krijgen. Vervolgens is het van belang om het zwembad grondig schoon te maken en opnieuw te vullen met schoon leidingwater.
  3. Indien er bruine algen in het water zitten, is het van belang om de filterpomp continue te laten draaien. Maak de filter ook tussentijds goed schoon. Voeg vervolgens chloorshock toe om de algen te bestrijden. Ga tijdens de chloorshock niet zwemmen en laat het chloor zijn werk doen. Met een chloorshock verhoogt u namelijk de chloorwaarde naar 3 terwijl deze normaal tussen de 1 en 2 ppm/liter ligt. Zodra u toch gaat zwemmen, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken.
  4. Na de chloorshock behandeling kunt u anti-alg toevoegen om de algenvorming te voorkomen. Voeg per duizend liter water 8 ml anti-alg toe aan het water.