Algen in zwembad

Heeft u last van algen in uw zwembad? Dat kan uw zwemplezier behoorlijk aantasten. Hopelijk bent u er na het lezen van onze tips snel van af!

Algengroei herkent u aan de groene of bruine aanslag die tegen de bodem en zijkanten van het zwembad zit of omdat u groen zwembadwater heeft. Wanneer u geen maatregelen neemt om van de algen in uw zwembad af te komen, kan dit consequenties hebben voor uw gezondheid.

Hoe ontstaan algen in zwembad?

Algengroei kan ontstaan uit verschillende factoren:

  • Een uit balans geraakte pH waarde van het zwembad. De pH-waarde van het zwembadwater moet altijd schommelen tussen de 6,8 en 7,8. Dit kan gemeten worden aan de hand van een pH waarde meter. Wanneer de pH waarde van het zwembadwater hoger of lager uitvalt is het verstandig om deze eerst op pijl te brengen voordat u de algen aanpakt. U kunt de pH-waarde herstellen door pH verlagende of verhogende producten te gebruiken. Meer informatie over de pH-waarde van uw zwembadwater vindt u op onze site.
  • Zonlicht. Algen hebben zonlicht nodig om via fotosynthese zichzelf te voeden met koolhydraten. Dat betekent dat zonlicht de groei van algen bevordert. Het is dus altijd verstandig om uw zwembad goed af te dekken zodat er zo min mogelijk zonlicht het water bereikt. Zo kunnen chemicaliën in het zwembadwater beter hun werk doen. Meer informatie over zwembadafdekking kunt u vinden op onze site.
  • Te hoge temperatuur. Wanneer het zwembadwater langdurig achtentwintig graden Celsius of hoger is, is de kans op algengroei groter.

Algen verwijderen uit het zwembad

Op het moment dat uw zwemwater al een groenige kleur heeft hebben de algen zich al kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat u de groene en bruine algen verwijdert. In dat geval kunt u de volgende stappen volgen:

Stap 1: meet de pH waarde van uw zwembadwater. Wanneer deze tussen de 6,8 en 7,8 ligt is de pH waarde van het water goed. Als de waardes er buiten liggen is het belangrijk dat u deze eerst herstelt. Dat kan met pH verhogende of verlagende producten.

Stap 2: geef uw zwembadwater een chloorshock. Los 1,8 gram chloorgranulaat op in lauw water per duizend liter water. Een normale chloorwaarde van uw zwembadwater ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Met een chloorshock verhoogt u deze waarde naar 3 ppm/liter. Probeer een tijdje niet te zwemmen in het zwembad na het verhogen van deze chloorwaarde om gezondheidsklachten te vermijden.

Stap 3: u kunt na de chloorshock behandeling anti-alg toevoegen aan uw zwembadwater om algenvorming te voorkomen. Voeg per duizend liter water 8 ml anti-alg toe aan het water.

Algen in zwembad voorkomen

De volgende tips kunnen helpen bij het voorkomen van algengroei in het zwembad:

  • Al bij de aanschaf kunt u rekening houden met algen in uw zwembad. Hoe gladder het oppervlak van uw zwembad is, hoe minder algen zich kunnen hechten aan de wanden. Dat betekent dat polyester zwembaden minder algengroei hebben dan zwembaden van ruwere materialen.
  • Zorg dat uw zwembad altijd is afgedekt. Zo houdt u het zonlicht buiten die algengroei bevordert.
  • Meet regelmatig de pH waarde van uw zwembad. Vooral na een flinke regenbui kan de pH waarde van het water uit balans zijn.
  • Schaf een degelijke filter aan voor uw zwembad en laat deze elke nacht (of zelfs 24 uur per dag) draaien. Dode algen zakken vaak naar de bodem. Ze zijn te klein om door de filter gefilterd te worden. Voeg daarom vlokkingsmiddel toe aan uw zwembadwater. Dat werkt als een soort bindingsmiddel. Alle deeltjes worden dan gemengd waardoor de filter ze goed uit het water kan halen. Meer informatie over het zwembadfilter vindt u op onze site.

Laat u bij het aanleggen van een zwembad ook adviseren over wat u kunt doen om algen in uw zwembad te voorkomen.

Download de folder over waterbehandeling