Vergunning zwembad

Als u een zwembad wilt laten aanleggen bent u, in de meeste gevallen, niet meer verplicht om een vergunning aan te vragen. Voorheen had u zelfs meerdere vergunningen die u moest aanvragen. Wilt u weten of dit voor u van belang is? Wij zorgen ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Omgevingsvergunning voor bouw zwembad

Voorheen was het verplicht om voor alle werkzaamheden een zwembad vergunning aan te vragen. U kon soms te maken krijgen met wel drie of vier verschillende vergunningen, zoals een bouwvergunning, sloopvergunning of milieuvergunning. Sinds 2010 zijn alle vergunningen gebundeld in een zogenoemde ‘omgevingsvergunning’.

De bepalingen voor zo’n omgevingsvergunning staan in de Wabo, de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning. Met komst van die Wabo zijn de mogelijkheden voor vergunningsvrij bouwen fors verruimd. Dit betekent bijvoorbeeld dat een zwembad, whirlpool, spa of zwemvijver bij een woning in principe aangelegd mag worden zonder vergunning.

Wanneer heeft u wel een zwembad vergunning nodig?

Alleen in uitzonderlijke gevallen heeft u een bouwvergunning nodig. Een vergunning is nodig:

  • Als u een overkapping over het zwembad wilt plaatsen.
  • Als u in een monumentale woning woont.
  • Als het aanleggen van een zwembad in strijd is met het bestemmingsplan van uw regio. Dit verschilt per regio.

Benieuwd naar de situatie van uw gemeente? Vraag dan de online vergunningcheck aan.

Check online of u een vergunning nodig heeft

Ook al hebt u misschien geen vergunning nodig, het kan zijn dat u wel meldingsplichtig bent. Of u wel of geen vergunning nodig heeft en/of meldingsplichtig bent kunt u heel eenvoudig zelf online checken, op www.omgevingsloket.nl. Vanzelfsprekend kan de zwembadbouwer u ook informeren omdat hij hier in uw regio vaak bekend mee zal zijn. De zwembadbouwer kent de eigenschappen van de grond als ook de werkwijze omtrent vergunningen.