Zoutwater zwembad

Een zoutwater zwembad maakt gebruik van het principe zoutelektrolyse wat ervoor zorgt dat zout wordt omgezet tot een desinfectiemiddel. Dit middel genaamd sodiumhypochloriet wordt in exacte hoeveelheden aan het zwemwater afgegeven zodat het in perfecte conditie blijft en er kraakhelder uitziet. Houd er rekening mee dat een zoutwater zwembad ander onderhoud nodig heeft dan een zoetwater zwembad. Vraag daarom altijd advies aan een ervaren zwembadbouwer.

Voordelen van een zoutwater zwembad

Het kiezen voor een zoutwater zwembad levert u veel voordelen op. Niet voor niets neemt de populariteit van dit soort zwembaden in rap tempo toe. Zo gebruikt u bij deze zwembaden een kleine hoeveelheid chemicaliën en heeft u door de pH-regelaar geen omkijken naar de pH-waarde van het zwemwater. We zetten de grootste voordelen voor u op een rij.

Een zoutwater zwembad is veiliger

Bij een zoetwater zwembad wordt veel gebruik gemaakt van chemicaliën die u allemaal ergens moet opslaan. Die chemicaliën heeft u niet nodig bij een zoutwater zwembad waardoor het opslaan van de chemicaliën ook overbodig wordt. Vooral als u kinderen heeft kan een zoutwater zwembad een weloverwogen keuze zijn.

Naast het feit dat het veiliger is voor u en uw gezin, is een zoutwater zwembad ook een stuk veiliger voor het milieu. Zout is immers een product dat in de natuur ook veelvuldig te vinden is.

Een zoutwaterbad is goedkoper

Doordat u weinig tot geen gebruik maakt van chemicaliën, hoeft u deze ook niet te kopen. U moet aan het begin van het zwemseizoen wel zout aan het water toevoegen, maar zout is een stuk goedkoper dan chemicaliën. Afhankelijk van uw installatiesysteem en de hoeveelheid verloren zout van het terugspoelen moet u gedurende het seizoen het zoutgehalte aanvullen. Zout houdt de pH-waarde van het zwemwater prima in balans, waardoor het corrigeren van de pH-waarde met verschillende stoffen minder vaak nodig is dan bij een zoetwater zwembad. Uw zwembadbouwer zal bij een zoutwater zwembad altijd een pH-regelaar adviseren, zodat u geen omkijken meer heeft naar de pH-waarde van het zwemwater.

Een zoutwaterbad is gezonder en aangenamer

Het water zal langer fris blijven aangezien algen, schimmels en bacteriën niet kunnen overleven in zout water. Door het zwemwater al lichtzout te maken, heeft u langer plezier van zwemwater in een optimale conditie.

Lichtzout zwemwater verschilt niet zoveel met traanvocht en dat betekent dat rode ogen en een geïrriteerde huid door het chloor hierdoor verleden tijd zijn. Mensen die last hebben van eczeem of een chloorallergie kunnen door een zoutwater zwembad toch genieten van deze luxe thuis.

Advies voor zoutwater zwembaden

Het onderhoud is bij een zoutwater zwembad zo goed als gelijk aan het onderhoud van een zoetwater zwembad. Toch moet u rekening houden met de materialen die u kiest voor uw inbouwdelen. RVS inbouwdelen worden bij een zoutwater zwembad over het algemeen afgeraden door de verhoogde kans op oxidatie. Wilt u toch gebruik maken van RVS inbouwdelen? Vraag dan uw zwembadbouwer of adviseur om advies. U kunt bij hen ook altijd terecht met vragen over installaties en apparatuur.