Overloopgoot

Veel mensen kiezen voor een overloopgoot om esthetische redenen. Maar er zijn meer voordelen te noemen: het water in een overloopzwembad circuleert beter. Nadelen zijn er ook. Een overloopzwembad is duurder. Dat komt onder andere doordat rondom het hele zwembad een afvoer moet worden aangelegd. Bovendien is bij een zwembad met overloopgoot een buffertank nodig waar het water dat in de afvoer (goot) kabbelt, naar toe kan stromen. Die buffertank vangt ook het verschil in waterniveau op. Als iemand in het water springt, klotst het water dus niet over de tegels maar stroomt het netjes in de overloopgoot.

Lamellenafdekking in combinatie met een overloopgoot

Een lamellenafdekking dekt wel het zwemwater af, maar niet het water in de overloopgoot. Via de overloopgoot blijft het water continu in beweging en dat is beter voor de waterkwaliteit. Het betekent echter ook dat het bewegende water in de overloopgoot bloot ligt. Daar komt bij dat water wat in beweging extra snel afkoelt. Dat kan meer energie kosten. Oplossing: een extra zuigpunt onder water dat wordt aangestuurd door een Aqua Easy omschakelventiel. Dat aanzuigpunt onder water neemt de taken van de overloopgoot over zodra de lamellenafdekking gesloten is. De overloop komt dan droog te staan, het zwembadwater blijft wel circuleren maar koelt minder snel af en verdampt minder. Dat scheelt dus aanzienlijk in energieverbruik. Voor een binnenzwembad geldt bovendien dat de luchtontvochtiger minder hard hoeft te werken. Het scheelt dus energie én geluid.

Buffertank

Door de overloopgoot stil te zetten, komt ook het water in de buffertank stil te staan. Om het zwembadwater in conditie en op temperatuur te houden, is het echter belangrijk om het water in de buffertank een aantal malen per dag ‘mee te laten draaien’. Want zo wordt het water in de buffertank ververst. Dat kan tegenwoordig ook allemaal automatisch worden geregeld. Uw zwembadbouwer kan er u alles over vertellen.