FAQ ( Veelgestelde vragen )

Gesteld door: Dhr Arno Witjes

Woonplaats: Badhoevedorp

wij hebben in ons zwembad last van algen, ik heb vandaag een shock behandeling gegeven, hoe lang duurt het voordat het water weer normaal is?
ik heb wel gezorgd dat eerst de ph en chloor waarde goed zijn.
bedankt voor uw antwoord

Antwoord:

Beste,

Hoe lang het duurt is afhankelijk van hoeveel algen in het zwemwater zitten maar na een paar dagen zou je al resultaat moeten zien.

Gesteld door: Mevrouw Christa Koning

Woonplaats: Ommen

Hoe krijg ik de PH waarde omlaag? En is het onveilig om dan te zwemmen? Ik kan het niet bij de FAQ vinden. Bij voorbaat dank!

Antwoord:

De Ph waarde kunt U omlaag krijgen met een product dat heet Ph - Via een Zwembadplein partner (zwembadbouwer) kunt U dit verkrijgen, zie onze site www.zwembadplein.nl voor een partner bij U in de buurt. Ph - is een poeder wat U oplost in een emmer water en verdeelt over het zwembad. Als U kleine hoeveelheden doseert kunt U blijven zwemmen. Een uurtje wachten na het toevoegen dan mag U het bad weer in.

Gesteld door: Dhr Stijn Musters

Woonplaats: Oud Gastel

Ik heb thuis een rond zwembad van ongeveer 4 meter breed bij 1 meter diept, nou zat ( zit er nogsteeds een beetje) alg in het zwembad. Ik had ergens op een site gelezen dat door de zon extra veel algen in het water komen en er stond dat een overdekkings-zeil zou helpen. Nou heb ik nog een bouwzeil liggen die groot genoeg is, maar door dat zeil word het dan juist niet warmer (een soort broeikaseffect) ?????? En kan ik dat zeil zegmaar gwn in het water laten drijven zodat het niet omhoog waait of moet dat dan persee boven het water hangen????

Alvast hartelijk dank,
Gr Stijn

Antwoord:

Beste, Algen hebben licht en warmte nodig om te groeien. Lichtdicht afdekken gaat zeker helpen. Je moet echter wel in de gaten houden of het bad niet te warm word.
Voor sommige zwembaden is te warm water bijvoorbeeld niet goed voor de folie. Het zeil mag drijven op het water of erboven gehangen worden. Afhankelijk van de situatie even kijken wat voor U het beste is.

Gesteld door: Mevrouw Natasja Kouters

Woonplaats: Prinsenbeek

IK ben het zwembad aan het schoonmaken zie ik allemaal beestjes. Het lijken op hele kleine slangetjes/wormpjes. Wat zijn dat en wat kan ik er tegen doen. Ik gebruik chloortablette n en spul om de ph op goede hoogte te houden en ik heb nu ook spul gekocht dat heet shock en dat is ook tegen algen.

Antwoord:

Het betreft hier muggenlarven. U vindt er veel over in deze rubriek. zorg dat uw water op orde is, een extra chloorshock toedienen en de larvjes zullen via het filter verdwijnen

Gesteld door: Dhr Hassan Abdaoui

Woonplaats: Venlo

ook ons intex ultra frame zwembad 4,88×1,22m is groen geworden. Heb de chloorchoc gedaan en de pomp draait al sind vanmorgen. begint langzaam aan de wanden een beetje helder der water te worden. Vraag: hoe vaak kun je een chloorchoc toepassen? kan dat bijvoorbeeld twee keer achter elkaar?

Antwoord:

Beste, Een chloorchock toepassen 2 maal achter elkaar is geen probleem. U dient er wel ervoor te zorgen dat de chloorwaarden niet te hoog worden en dat er niet gezwommen word. Langzaam aan zou het zwembad weer helder moeten worden.

Gesteld door: Mevr M Burggraaff

Woonplaats: Tricht

Wij hebben een verwarmd zoutwaterbad met folie. Sinds 2 weken hebben we steeds zwarte vlekjes op de bodem die er af gaan als ik er een paar keer met de borstel overheen ga. Ech ter komt het steeds weer terug, de volgende dag zit het er weer. Anti-alg en shocktherapie helpen niet. Ph-waarde is goed. Zoutwaarde is goed, wel wat aan de lage kant en ben ik aan het bijvullen. Heeft u enig idee wat dit zou kunnen zijn en hoe we dit weg kunnen krijgen.

Antwoord:

Beste, het is moeilijk om vanaf hier te beoordelen wat het is, het kan namelijk diversen oorzaken hebben. Heeft uw zwembadbouwer er al naar gekeken? mocht u geen zwembadbouwer hebben dan kunt u een Zwembadplein Partner(zwembadbouwer) raadplegen die u kunt vinden op onze site. Die kan ook ter plaatse komen kijken en u adviseren.

Gesteld door: Dhr Roy Verwijlen

Woonplaats: Weert

Wij hebben een opblaasbaar zwembad, zonder pomp en geen chloor e.d. Willen we in principe ook niet gaan toevoegen. Hoe lang is het water goed, voordat ik het moet verversen?
Het zwembad wordt wel afgedekt.

Antwoord:

Beste, het is op deze manier(zonder waterbehandeling) moeilijk te zeggen hoe lang het water goed blijft. Heeft met het weer te maken, watertemperatuur en belasting van het bad. Hou het water goed in de gaten en als het troebel word of groenig van algen dan moet het ververst worden. Ik zou het zo ie zo regelmatig verversen. Om de 2 a 3 dagen.

Gesteld door: Dhr Niko Cambien

Woonplaats: Zulte

We hebben reeds enkele jaren een vast opbouwzwembad van diameter 3m60. Gisteren gingen we in het zwembad en het is troebel. zwevende deeltjes als het ware. Misschien nieuw zand in fil ter steken?
We kennen ondertussen de dril van ph en chloor en brengen dat altijd in orde. Nu hebben we het volgende bijkomende probleem: ons haar is enorm ‘kleverig’. Mijn dochter heeft halflang haar en ze heeft het al 3 keer gewassen maar krijgt het plakkerige gevoel er niet uit. Aan wat kan dat liggen? wij gebruiken ph max, flocking, o’net en snelle chloor….

Antwoord:

Beste, waarschijnlijk zitten er algen in het water. De waterkwaliteit is waarschijnlijk toch niet op orde. Ph op 7.2 brengen en extra chloor toevoegen. Algen sterven dan af en het water zal weer helder worden. Werkt dit niet dan het water verversen en zwembad goed schoon maken.

Gesteld door: Dhr Dirk Poppe

Woonplaats: Bilzen

Als we gaan stofzuigen zet ik de bodemput toe en de skimmer open. Het water laat ik niet door de warmtepomp gaan maar rechtstreeks van de zandfilter naar het zwembad. Het probleem is dat er vuil uit de sproeikoppen komt tijdens het stofzuigen. Wat doe ik fout?

Antwoord:

Beste, zoals ik het lees doet U niets fout. Er zou een probleem kunnen zijn met Uw filter. Het opgezogen vuil gaat door het filter heen en rechtstreeks retour naar het zwembad. Het opgezogen vuil blijft niet achter in het filter. Laat er anders eens een zwembadplein Partner(zwembadbouwer) naar kijken, die kunt U vinden op onze site.

Gesteld door: T Meyers

Woonplaats: Vlodrop

Hallo. We hebben een bad vanbestway 3.66×1.22
Er drijven steeds vliegjes etc op t water. Kun je in dit bad van van deze grote een skimmer plaatsen. Of wordt dit alleen gebruikt bij veel grotere baden. Natuurlijk hebben we hier ook een pomp bij.

Antwoord:

Beste T Meyers, skimmers worden in verschillende typen zwembaden gebruikt, van klein tot groot. Het beste is om bij uw leverancier van het zwembad even na te vragen wat er mogelijk is bij dit type zwembad.

Gesteld door: Mevrouw K van Wel

Woonplaats: Bavel

Ik heb al jaren een zwembad staan en houd het water redelijk op peil. Toch elk jaar vraag ik me af wat is de volgorde van het op peil brengen van het water. Eerst PH, dan alkaline en dan chloor waarden? Of toch anders? (Ik test met een digitale meter)

Antwoord:

Beste, Eerst de Ph waarde van uw zwembad corrigeren(tussen 7 en 7.4) en dan chloor meten en eventueel toevoegen. De Alkaliteit kun je eventueel ook meten en corrigeren. Deze mag niet te hoog zijn. Ongeveer 100 mg/l. Is deze te hoog dan laat de Ph zich moeilijk corrigeren en word het zwembadwater troebel.

Gesteld door: Dhr Hiuub van Esdonk

Woonplaats: Emst

Ik heb een automatische chloorinstalatie. Ik gebruik nu kant en klare chloor in containertjes van 10 liter. Ik overweeg chloorgranulaat te gaan gebruiken. Is dit goedkoper, moet dit met warm water worden aangelengd, of kan dat ook met koud water. Hoe duur is dat dan per 10 liter, op de normale water/chloor verhouding?

Antwoord:

Beste, met een automatische chloorinstallatie mag u geen chloorgranulaat gebruiken. De chloor-installatie kan dan geen goede meting meer doen van het water en dus niet goed meer doseren.

Gesteld door: Dhr CJ Moerland

Woonplaats: Spijkenisse

Ik heb een jacuzzi. Deze heb ik gevuld met warm leiding water. Het water was na het vullen kristal helder. Na het vullen heb ik de pomp en airjets op maximaal gezet en circa 2kg tru-blu bromide zout toegevoegd. Vervolgens de gehele instalatie 15 minuten laten draaien zodat het zout kon oplossen.
Na het uitzetten van mijn pomp en airjets was het water helemaal melkachtig wit uitgeslagen.
Waar kan dit aan liggen?

Antwoord:

Beste, Dit kan meerdere oorzaken hebben, vraag dit eens na bij de leverancier van de tru-blu bromide. Het kan bijvoorbeeld een vervuiling zijn die uit de leidingen en nozzles is gekomen.

Gesteld door: Dhr. Wim Meir

Woonplaats: Herentals

Ik heb vorig jaar het zand in mijn filter vervangen. momenteel ben ik het zwembad aan het opstarten en ik merk dat de filter fijn wit zand uitspuwt in het water.
Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Antwoord:

Beste, dit kan meerdere oorzaken hebben. Een van de buisjes onder in het zwembadfilter waar het water doorheen gaat en niet het zand kan defect zijn. Het filter kan te vol zitten met zand of er kan een defect zijn aan de 6-weg klep.

Gesteld door: Robert Vriezinga

Woonplaats: Nijmegen

Ik heb een zwembad met een solardeck en een warmtepomp. Nu overweeg ik een overkapping te nemen omdat ik nogal veel takken en blaadjes in het zwembad krijg en om het bad sneller opgewarm d te krijgen. Ik heb drie vragen:

1. Kunnen jullie een idee geven hoeveel energie ik bespaar (dus minder gebruik van de warmtepomp) met een overkapping
2. Kan ik het solardeck nu afbreken of heeft het nog een functie door minder te verdampen of warmteopname?
3. Moet ik in de winter nog het bad laten overwinteren of bevriest het niet door de overkapping?

Antwoord:

Beste Robert, het is moeilijk om precies aan te geven hoeveel energie je gaat besparen met een zwembadoverkapping. Dat ligt helemaal aan het seizoen qua weersomstandigheden etc. Je houd in ieder geval de wind van het bad en een overkapping fungeert als een broeikast dus je gaat zeker energie besparen. Bijkomend voordeel is dat je het vuil inderdaad uit het bad weert. Het solardeck zou ik zeker behouden, al is het maar om verdamping tegen te gaan zodat er minder condens onder de overkapping komt. Winterklaar maken van het zwembad heeft de voorkeur omdat als de zwembadfilterinstallatie niet aan staat de leidingen etc nog kunnen bevriezen.

Gesteld door: Ronald van Klaveren

Woonplaats: Hoofddorp

Ik ben voornemens een vast opzet bad te plaatsen in de tuin.
Nu heb ik pomp met zandfilter.
Kan zo’n pomp gewoon buiten in de regen staan of is het wenselijk een behuizing o.i.d. om zo’n pomp tegen regen en weersinvloeden te beschermen?

Antwoord:

Beste Ronald, het is zeker aan te raden om de filterinstallatie van het zwembad te beschermen tegen regen en vocht. Je hebt toch met elektronica te maken en die kan niet tegen regen of vocht. Plaatsen in een droge ruimte heeft de voorkeur.

Gesteld door: Felix

Woonplaats: Lebens

Ls,heb roestvorming op zwembadtrap,jetstream enopde RvS rol van lameelendek.bad in 2001 geplaatst,een of twee jaar later electolyse installatie.lamellendek haperde,bac leeg gemaakt,tand wiel versleten aangetast. En duidelijke roestvorming op rol geconstateerd . Hoe op te lossen?kan ik verder met elektrolyse?
Gaarne uw advies.
Vrgr f lebens

Antwoord:

Beste, met zout-elektrolyse loop je altijd een risico met RvS inbouwdelen in het zwembad. Het is bijna niet te voorkomen dat er roestvorming optreed. Wij adviseren dan ook geen zout-elektrolyse in een zwembad met RvS inbouwdelen.

Gesteld door: Michel Vermeulen

Woonplaats: Oudewater

Ik ben op zoek naar een electronische ballast voor een Aqua easy Pool UV 20.
Kunnen jullie deze leveren?

Antwoord:

Beste Michel, deze kunnen wij leveren maar omdat wij een adviescentrum zijn gaat de levering via een zwembadplein partner(zwembadbouwer) die U kunt vinden op onze site www.zwembadplein.nl onder partners van Zwembadplein.

Gesteld door: Dhr Poppe Schuitema

Woonplaats: Winterswijk

Ons zwembadfilter lekt op de onderste velsrand waar onderbak en middendeel op/in elkaar zitten. Een gedeelte is al aan de buitenkant aangesmeer d met polyester o.i.d. maar aan de achterkant kan ik er niet bij zodat het daar blijft lekken. Nu moet ik het filter toch leeg maken omdat er zand in het zwembad komt dus vermoedelijk zijn de buisjes onderin het filter stuk en nu wil ik het filter aan de binnenkant lekdicht maken. Met wat voor materiaal kan ik dat het beste doen gewoon reparatiepolyester? graag uw visie op het een en ander. met vriendelijke groet, Poppe.

Antwoord:

Beste Heer Schuitema, moeilijk te zeggen zo op afstand wat het beste is om het filter te repareren. Normaal gesproken kan dit wel met reparatiepolyester. U kunt het beste een keer een zwembadbouwer mee laten kijken.

Gesteld door: Hr Kleine Johannes

Woonplaats: Amsterdam

hoi ik werk op een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking
wij hebben een zwembad waar de pomp en thermostaat van stuk is om het te laten maken is a heel moeilijk omdat het een heel oud systeem heeft en b heel duur.
nu heb ik de opdracht gekregen om er wat anders voor te verzinnen voor onze clienten. ik vroeg me af of het mogelijk is om daar een jacuzzi van te maken en hoe duur het is de afmeting is 4m bij 3,60m en 1.40 diep.

Ik wil ook vragen aan jullie of jullie misschien ideeën hebben waar we de lege zwembad voor kunnen gebruiken het is een vierkant bad. mijn clienten en ik zijn jullie dankbaar.

Antwoord:

Geachte heer, het beste kunt U een Zwembadplein partner ter plaatse uitnodigen om eens te komen kijken. Het is voor ons vanaf afstand niet te bepalen wat er zoal mogelijk is. Een Zwembadplein partner bij u in de omgeving kunt u vinden op onze zwembadbouwer pagina. Zij kunnen met u de mogelijkheden doornemen.

1 2 3 4 5 48 49 50 51 52