Warmtepomp

Het water van een (binnen)zwembad kan worden verwarmd door een warmtepomp; een elektrisch apparaat dat warmte afgeeft aan het water. Hoe? Vergelijk het met een koelkast. Die maakt kou door warmte aan voedingsmiddelen te onttrekken en die warmte af te voeren naar de buitenlucht. Een warmtepomp onttrekt op een vergelijkbare manier warmte aan de buitenlucht en voegt die vervolgens toe aan uw zwembadwater.

Duurzaam en efficiënt verwarmen met een warmtepomp

Het is een milieuvriendelijke manier van verwarmen, omdat er geen schadelijke gassen worden uitgestoten in tegenstelling tot stoken op gas via een cv-ketel. Tegenover een minimaal verbruik staat een maximaal rendement.

Nu horen we u denken: een zo’n pomp verbruikt toch ook stroom? Dat klopt. Maar voor elke kW die de warmtepomp verbruikt wordt gemiddeld vier tot vijf kW afgegeven aan uw zwembad. Deze warmtepompen verbruiken dus veel minder energie dan dat ze opleveren. Dat komt omdat een warmtepomp de warmte slechts voor een klein deel uit stroom genereert. Het overgrote deel komt uit de (gratis!) buitenlucht.

Het kiezen van de warmtepomp

Bij een warmtepomp is het rendement een belangrijk aandachtspunt. Uw zwembadbouwer kan u helpen bij het berekenen van de juiste capaciteit op basis van de COP-waarde (Coëfficiënt of Performance) die de verhouding tussen de opgenomen energie en de warmte-opbrengst uitdrukt. Het allerbelangrijkst is dat de pomp die u kiest voldoende vermogen heeft. Een groot zwembad vraagt immers meer dan een klein zwembad.

Ook het geluid van een warmtepomp is gelijk aan dat van een koelkast. Een belangrijk aandachtspunt dus, want de ene pomp is aanmerkelijk stiller dan de andere.

Wilt u meer weten over het verwarmen van uw zwembad? Kijk dan eens op de volgende pagina’s of neem direct contact op met een van onze partners: